Президентът Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда

Президентът Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда

„Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принци

Каменаров си купил апартмент за 350 бона, докато бил директор на БНТ
Бащата на шефката на къщите за гости купил луксозен апартамент в столицата с неясни доходи
Слави за Мишо Константинов: Професорът всичколог какво опази за 34 млн. лева?

„Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Помолен да коментира дали разговорите са намеса в съдебната власт, както го обвини премиерът, Румен Радев посочи, че се създава „изкуствена драма“.
„Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност“, посочи президентът.
Радев пак атакува правителството за изтребителите
В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда „с лозунги и заклинания, а с реални аргументи“.
„След като правителството и Народното събрание „задраскаха“ състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори“, посочи президентът. Той допълни, че неясни остават и условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика. „Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори“, заяви Румен Радев. Президентът призова правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект.
Както е известно, Радев, който е бивш командир на ВВС, настояваше за закупуването на шведски изтребители Gripen и атакува правителството, което прокара през парламента решение да се преговаря за американски изтребители F–16 Block 70. Сделката обаче все още не е сигурна, тъй като се преговаря за цената. Окончателното решение подлежи на одобрение от парламента.
Президентът направи коментарите в Благоевград, където в неделя бе гост на церемонията по дипломирането на 25-ия випуск в Американския университет и произнесе част от приветствието си на английски език. Ж

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1